Partizánska lúka – Biely kríž – Malý Slavín – Kačín – Partizánska lúka

Dĺžka trasy: cca 30 km, prevýšenie 680 m
Doba výletu: cca 4 hodiny
Vhodné pre: trekové a horské bicykle
Náročnosť trasy: stredná
Povrch: asfalt (65 %) terén (35%)

Trasa:
• Prvá časť nás výletu nás prevedie údolím potoka Vydrica. Trasa začína pri Vojenskej nemocnici, prejdeme popod Červený most a pokračujeme po asfaltovej ceste popri mlyne Klepáč, budove Mestských lesov Bratislava a Deviatom mlyne, až prídeme k bufetu na Železnej studienke, kde sa asfaltové cesty rozdeľujú. My budeme pokračovať priamo, popri rybníkoch a studničke prídeme na lúku pri lanovke, ktorá ide na Kamzík.

• Náš výlet však bude pokračovať ďalej údolím potoka Vydrica, po chvíli prejdeme okolo bývalého Sanatória a kúpaliska ( dlhodobo nefunkčné), a dostaneme sa k niekoľkým pekným lúkam, ktoré lemujú asfaltovú cestu. Neskôr sa dostaneme k ďalšej križovatke, kde je studnička, jazierko, lúka – volá sa II. Kameňolom.

• Z II. Kameňolomu pokračujeme stále údolím Vydrice, minieme cestou ďalšie dve jazierka, a cesta nás privedie ku križovatke ciest s bufetom – U Slivu. Tu budeme pokračovať asfaltovou cestou vpravo a začneme jene stúpať popri lúkach na križovatku ciest Spariská.

Zbojnícka studnička. Zabočíme na križovatke doľava a pokračujeme cca 2,5 km až na Biely kríž. Tu je možnosť občerstvenia – bufety sú otvorené cez víkendy a sviatky. Je tu prístrešok, lavičky, lúka. Je to vyhľadávané miesto turistov a cyklistov zo širokého okolia.

• Z Bieleho kríža sa kúsok vrátime cestou, ktorou prišli a po 200 m odbočíme doprava na lesnú, nespevnenú cestu a pokračujeme širokou lesnou cestou popri Jajcajovom kríži, hrebeňom Svätého vrchu cca 3 km. Tu môžeme sa orientovať modrým „C“, cyklotrasa č. 2008, ktorá nás privedie menším zjazdom na ďalšie zaujímavé miesto – Malý Slavín. Je tu možnosť oddychu, sú tu veľké prístrešky, discgolf, studnička, či pamätník dvoch ruských vojakov – Malý Slavín.

• Z Malého Slavína pokračujeme stále po modrom „C“, cyklotrasa č. 2008, najprv jemným stúpaním, neskôr jemne vlnitým terénom až na križovatku s asfaltovou cestou nad Kačínom. Tu sa stočíme doprava a prudším zjazdom po žltom „C“, cyklotrasa č. 8012, sa dostaneme na Kačín, kde je možnosť občerstvenia v bufete Lesanka, či posedieť v areáli, ktorý je tu vybudovaný vedľa horárne. Sú tu aj preliezky pre deti, možnosť opekania a pod.

• Z Kačína budeme jemným zjazdom klesať do doliny, a po modrom „C“, cyklotrasa č. 2007, nás privedie k bufetu na Železnej studienke, kde sme už boli na začiatku výletu. Tu zatočíme doprava a už po známej ceste sa po cca 2,5 km dostaneme späť k Vojenskej nemocnici, či k Partizánskej lúke.


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.