Koniec roka 2020 sa rýchlo blíži, a preto sme sa rozhodli obzrieť, čo počas roka udialo na trasách EuroVelo. Slovenský cykloklub od roku 2014 pôsobí ako národný koordinátor siete EuroVelo na Slovensku a z tohto titulu Vám radi prinášame informácie nie len zo slovenských úsekov, ale i ostatných trás v rámci celej Európy.

V júni v roku 2020 pribudla do siete EuroVelo už sedemnásta trasa s názvom EuroVelo 14 – Waters of Central Europe (EuroVelo 14 – Vody strednej Európy). Trasa križuje štáty Rakúsko a Maďarsko a predstavuje dôležité spojenie v rámci siete trás EuroVelo, pretože spája niekoľko existujúcich trás EuroVelo.

Názov trasy odzrkadľuje skutočnosť, že spája niekoľko dôležitých vodných ciest – riek, jazier, kúpeľov, nachádzajúcich sa v strednej Európe. Väčšia časť trasy vedie popri vodných tokoch. Číslo 14 nám naznačuje, že trasa vedie od západu na východ.

V Rakúsku spája EuroVelo 14 niekoľko existujúcich cyklotrás pozdĺž dôležitých riek, vrátane Tauernradweg, Ennsradweg a Murradweg. Pri jazde po trase môžete oceniť rozmanitú krajinu Rakúska, mesto Graz, ktorého centrum je zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Súčasťou maďarskej časti je prírodný park Őrség, cyklotrasa vedie pozdĺž severného brehu jazera Balaton. Trasa končí v meste Velence, ktoré je vlakom iba skok od Budapešti.

„Jednou z mnohých zaujímavostí trasy v Rakúsku a Maďarsku je, že je veľmi dobre obsluhovaná vlakovými spojmi. Napríklad z Grazu môžete cestovať vlakom na západný koniec trasy v Zell am See s pravidelnými spojmi, niektoré dokonca nonstop. Vďaka tomu môžete ľahko naskočiť a naskočiť do rôznych sekcií,“ hovorí Christian Weinberger, národný koordinátor EuroVelo pre Rakúsko.

„Prvotnou myšlienkou rozvoja tejto trasy bolo ponúknuť návštevníkom a miestnym obyvateľom možnosti rekreácie a relaxácie popri riekach, jazerách a termálnych kúpeľoch. Hotová trasa spája niektoré nádherné krajiny a môže poskytnúť veľké cyklistické dobrodružstvo aj pre tých, ktorí chcú cestovať na dlhšie vzdialenosti,“ hovorí Miklós Berencsi, Národné koordinačné centrum EuroVelo v Maďarsku.

Ak by ste sa o trase chceli dozviedieť niečo viac, informácie nájdete na oficiálnej stránke Eurovelo.com , alebo konkrétne o rakúskej časti , alebo maďarskej časti.

Zdroj: Oficiálna stránka EuroVelo


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.