V čase obmedzeného navštevovania turistických oblastí sa snažíme našimi tipmi a novinkami inšpirovať aspoň domácich cykloturistov a turistov na nejeden výlet. Náš dlhoročný partner pravidelne pracuje na aktualizovaní svojich turistických máp. V tomto období sa aktualizovanej mapy dočká i našej najväčšie západné pohorie. Tak ak ste z okolia Malých Karpát, určite čítajte ďalej.

Kolektív kartografov sa rozhodol aktualizovať územie južnej časti Malých Karpát, a tak vytvoriť podrobnú turistickú mapu. Pohorie rozdeľuje Záhorskú nížinu od Podunajskej nížiny. Ponúka totiž tie najkrajšie výhľady. Každému turistovi či návštevníkovi tejto oblasti môže byť mapa nápomocná práve pre rôzne tipy na výlety v nej. „Keďže návštevníci cestovného ruchu a turisti vyhľadávajú v Malých Karpatoch čo najpodrobnejšie informácie, túto mapu spracúvame v mierke 1:25 000, ako jednu z mála. Územie je tak prehľadnejšie, podrobnejšie a dá sa z neho lepšie vyčítať zaujímavá atrakcia alebo priebeh samotnej turistickej trasy,“ hovorí vydavateľ máp a letec Milan Paprčka.

Legendárne zeleno-žlté mapy majú už viac než 72 ročnú tradíciu

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne, nielen od kancelárskeho stola. Manažér projektu Peter Mišina pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „V rámci aktualizácie spolupracujem najmä z miestnymi samosprávami, kultúrnymi inštitúciami, so zaujímavými podnikateľmi v cestovnom ruchu a tiež miestnymi turistickými organizáciami. Častokrát sú to ale aj individuálni nadšenci, pre ktorých, tak ako pre mňa, je tento región naozaj srdcovou záležitosťou a s hrdosťou pomáhajú spresňovať údaje v našich mapách a aj vďaka ním znovuobjavujem už zabudnuté miesta alebo spoločne opravujeme históriou zdeformované názvy,“ spresňuje Mišina.

Pomáha aj Slovenský cykloklub

Aktualizovanie turistických trás je uskutočnené formou spolupráce s Klubom slovenských turistov.
Množstvo turistov sa venuje aj cyklistike a zase viacerí cyklisti obľubujú aj turistiku. Tým, že vznikali požiadavky od partnerov, samotných turistov a cyklistov, sa výrobcovia rozhodli doplniť aj cyklotrasy do turistických máp. Preto od roku 2017 nadviazali spoluprácu aj so Slovenským cykloklubom (SCK). V súčasnosti každú vydanú turistickú mapu korektúruje SCK, aby boli cyklotrasy aktuálne. Tak má mapa vyššiu pridanú hodnotu ako aj pre turistu, tak aj pre cyklistu.

Necítite sa na vysokohorskú turistiku?

V tom prípade sú Malé Karpaty ideálnym miestom, ktoré môže navštíviť aj menej zdatný turista.
V Malých Karpatoch zaberá podstatnú časť rovnomenná Chránená krajinná oblasť Malé Karpaty. Aj v tejto južnej časti je možné navštíviť rôzne zaujímavosti či pamiatky. Hrad Pajštún sa určite oplatí vidieť. Smerujú k nemu nielen turistické chodníky, ale aj cyklotrasy. Z Hradu Devín je zas vidieť až do našich susedov. K turistike patrí aj spoznávanie kultúrnych pamiatok. Toto a ešte viac ponúka hlavné mesto Bratislava. „V rámci práce, stále znovu objavujem nové úžasné pohľady a inšpirácie na chvíle strávené v prírode či historicky zaujímavých miestach. A že máme byť na čo hrdí! Malé Karpaty sú ozaj mimoriadne krásne a bohaté. Tým, že sa v tomto regióne pohybujem v zimnom období v spojení s nastupujúcou jarou, mi umožňuje vidieť región v plnej rozmanitosti tak, ako ho možno poznajú len miestni a to sú tie „vychytávky“, ktoré nájdete v tejto mape,“ hovorí Peter Mišina.

Podľa slov Mišinu sa môže súčasťou mapy stať aj obec či zariadenie cestovného ruchu, ktoré poskytuje uspokojenie potrieb turistov. Za akýkoľvek podnet či tip na aktualizáciu môže záujemca kontaktovať na emaile misina@vku-mapy.sk

Kontakt:
Mgr. Andrea Farkašová
Manažérka múzea, media manažérka
Tel: +421 948 232 979

CBS spol, s.r.o
VKÚ Harmanec, s.r.o.
Kynceľová 54, 974 01 Banská Bystrica
www.cbs.sk
www.vku-mapy.sk


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.